Monday, April 4, 2011


Here are some of the images produced for the component design aspect of P4A. Similar to many of the other component designs, the issue I chose to tackle was that of sunlight and solar gain. While some designs opted to use mechanical systems, my main goal was to develop a fixed component that could track sunlight throughout the day and the seasons for optimal day lighting without direct sunlight in the performers, swimmers or visitors eyes.

Admittedly time was not on my side (excuses, excuses) and I settled for a design that was not entirely true to my intentions. Given a bit more time and a few less anxiety attacks, I think the design could have benefitted from another set of iterations. In its current state, the component, though perhaps effective in the sense of sun distribution, is not fitting with my overall design and simply feels tacked on rather than integrated with the overall intention. (Too honest?)

That is not to say I am unhappy with the project. While the component wasn’t developed to the level that I had envisioned, the project gave me the opportunity to think beyond the conventional methods of sun shading and the fabrication aspect gave me with a chance to finally use the vacuum form (4 years later…) Though I am content with the component for this portion of the submission, I intend on further refining it (as much as 13 days will allow) to better suit the overall design.

My original intentions for the exploration of a wall system are seen in the first two (very schematic) renderings. The last rendering (a roof component rather than a wall component) ended up being the final iteration (Thursday night panic, anyone?)

View from the top...

...view from the bottom.
In it's current state, the view from the atrium below isn't quite as engaging as the view from above (previous image.) Hopefully a more effective solution will be reached for the final submission.

Fabrication of the component using the laser cutter to create a negative of the desired shape
and then assembled and vacuum formed. One part fun, two parts stressful.

Voila, the final model.

1 comment:

  1. The larger question is how this treatment may further the development of other parts of the design such as the consistency of detail, resolution of the interiors, and aesthetic value. With the time available, it is highly advised that you find ways to explore the interior environments and then subsequently look at the manner light may be integrated into the spaces. The limited application of this envelope condition may be allocated accordingly. The discussion earlier also pertained to use of this cladding as a method of highlighting exterior conditions.